12. 04. 2010.

7-Zip

www.7-zip.org

Odličan besplatni program za (de)kompresovanje ("zipovanje") fajlova. Osim standardnog raspakivanja ZIP, RAR, 7z i sličnih arhiva, 7-Zip može i da spoji fajlove sa "brojčanim" ekstenzijama (.001, .002, .003 itd). Takođe, 7-zip je moguće koristiti i kao sasvim solidan backup program.

Apsolutna preporuka. Program postoji u varijantama za 32-bitne i 64-bitne Windowse, dok se portabl verzija može naći ovde.

Jedna od korisnih opcija programa 7-zip je mogućnost podele velikih fajlova na više manjih. Ovo je korisno ako, na primer, želite da fajl veličine 2GB snimte na CD-ove veličine 750MB (dakle, biće potrebno 3 takva diska). Procedura je jednostavna:
- desni klik na fajl koji treba podeliti > 7-zip > Add to archive
- u otvorenom prozoru izabrati format arhive (7z, zip...) - vidi INFO 1
- pri dnu ekrana se nalazi polje "Split to volumes, bytes"
- u tom polju je moguće iz padajuće liste izabrati veličinu željenih delova (u našem primeru: 700M - CD) - vidi INFO 2
- nakon toga, treba kliknuti dugme OK, kako bi fajl bio podeljen.

Kad se podela završi, dobićemo više fajlova, od kojih će prvi imati ime oblika IME_FAJLA.7Z.001 (ostali će imati sve veću brojčanu oznaku: 002, 003 itd).

Raspakivanje ovako podeljenog fajla se pokreće klikom na prvi (001) fajl.

INFO 1: Izbor formata arhiviranja (Archive format) i nivoa kompresije (Compression level) mogu znatno da utiču na vreme potrebno za arhiviranje i podelu fajla. Ako se izaberu 7Z i ULTRA, taj proces može da potraje *veoma* dugo. Moja preporuka je izabrati ZIP i NORMAL, kao optimalne vrednosti.

INFO 2: Kad se u polje "Split to volumes, bytes" upisuje željena veličina podeljenih delova, treba obratiti pažnju da se te vrednosti upisuju u bajtovima. Ukoliko želite da podelite fajl na, npr, 100 kilobajta, potrebno je upisati 100K; za delove od 100 megabajta treba upisati 100M; za delove od 1 gigabajt treba upisati 1G itd.Za one koji bi hteli da izmene dosadne i zastarele ikonice u 7-zipu, evo jednostavnog, automatskog rešenja: 7-Zip Theme Manager. Ovaj program menja i ikonice u samom 7-zipu (Toolbar Themes), ali i dobijene ikonice arhiva (Filetype Themes).Naravno, i ovaj dodatak je besplatan.

Slični besplatni programi:
- Bandizip
- IZArc
- PeaZip
- ZipGenius
- TUGZip
- jZip
- FreeArc
- Hamster Free ZIP Archiver

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...