23. 11. 2011.

Easy MediaInfo

[ENGLISH BELLOW]

Easy MediaInfo (EMI) je jednostavni alat za analiziranje multimedijalnih fajlova, čiji je autor Belphegor (hvala!).

Njegov zadatak je da korisniku pruži osnovne tehničke informacije o karakteristikama videa ili audio fajla. Te informacije obuhvataju:
- ime fajla i veličinu (u megabajtima)
- vremensku dužinu filma, spota ili pesme
- rezoluciju slike (širina x visina)
- odnos strana
- audio i video kodek
- ugrađene titlove...

Program se bazira na čuvenom "čitaču" multimedijalnih fajlova, mediainfo.dll-u. Easy MediaInfo nije neophodno često ažurirati, ali bi priloženi mediainfo.dll bilo pametno apdejtovati kad god se na zvaničnom sajtu pojavi nova verzija (skinuti samo 32-bitnu DLL verziju "without installer" i zameniti postojeći DLL fajl tim novim).

Easy MediaInfo će tokom instalacije ubaciti prečicu u kontekstni meni (to je ono što se dobija kad se desnim tasterom miša klikne na neki fajl), kako bi se jednostavno prikazale potrebne informacije o filmu. Sve što je potrebno uraditi je desnim tasterom kliknuti na film, izabrati opciju "Easy MediaInfo" i odmah saznati osnovne tehničke informacije o tom video fajlu.

Za detaljan prikaz informacija o multimedijalnom fajlu (klikom na dugme "Detaljno" odn. "Full Info"), koristi se MediaInfo Lite GUI (autor: Atak_Snajpera).

Program može da se preuzme kao standardna "setup" varijanta, koja će automatski ubaciti svoj "link" u kontekstni meni, ili kao portabl varijanta. Ako se izabre portabl verzija, i u tom slučaju je moguće aktivirati kontekstni meni, pomoću priloženog programčića RegisterEMI.exe, dok UnregisterEMI.exe služi za uklanjanje te mogućnosti. Druge dve alternative su da se ubaci prečica do programa u "SendTo" folder* - u tom slučaju, potrebno je kliknuti desnim tasterom na film, pa onda izabrati Send To > Easy MediaInfo; takođe je moguće da se prevuče film na EasyMediaInfo.exe.

Download: setup | portabl.

Prevod na srpski

Ukoliko želite da koristite preogram Easy MediaInfo na srpskom, potrebno je da sledeći tekst snimite pod imenom "language.txt" u folder u kome je instaliran EMI:
GENERAL=OPŠTE
File Name=Ime fajla
File Size=Veličina fajla
Duration=Trajanje
Format=Format
VIDEO=VIDEO
Resolution=Rezolucija
Aspect=Odnos strana
Frame Rate=Brzina prikaza
Subtitle=Titlovi
Video Codec=Video kodek
AUDIO=AUDIO
Sample Rate=Semplrejt
Bit Rate=Bitrejt
Channels=Broj kanala
Language=Jezik
Audio Codec=Audio kodek
Full Info=Detaljno
About=O programu
Close=Zatvori

___
* Folder "SendTo" se nalazi na sledećoj lokaciji:
- u Windowsu 7: C:\Users\{UserName}\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\SendTo
- u Windowsu XP: C:\Documents and Settings\{UserName}\SendTo

Slični besplatni programi:
- MediaInfo Lite
- MediaInfo
- DP MediaInfo
- MediaTab
- VideoInspector
- MediaInfoGUI .NET
- AVInaptic


Short English Info

Easy MediaInfo is a tool to analyze media files, based on mediainfo.dll. It can give you information about the audio and video format, video resolution, duration, built-in subtitles etc. It includes a shell extension for Windows Explorer. For showing full information about media file, Easy MediaInfo is using MediaInfo Lite GUI by Atak_Snajpera.

Download: setup | portable.

If you want to use portable version, you should use attached RegisterEMI.exe to reggister context menu entry (UnregisterEMI.exe should be used for removing it) or manually add shortcut to SendTo folder:
- in Windows 7: C:\Users\{UserName}\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\SendTo
- in Windows XP: C:\Documents and Settings\{UserName}\SendTo

Alternative is to drag&drop multimedia file on EasyMediaInfo.exe.

2 komentara:

  1. Hi - nice tool, this is exactly the kind of look I was wanting. But it is missing about subtitles. Perhaps in a future version could add a Subtitles section with atleast "Format" and "Language."

    OdgovoriIzbriši
  2. Robert, there is info about subtitles - see VIDEO section in screenshot above. You can see that tested film have built-in English (ENG) subtitles, coded as Unicode (UTF-8) ;-)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...