12. 12. 2011.

PotPlayer

potplayer.daum.net
en.wikipedia.org/wiki/PotPlayer


PotPlayer (PP) je lagan, ali izuzetno moćan multimedijalni plejer za Windows, koji podržava veliki broj audio (WAV, WMA, MP3, OGG, M4A, AAC, RA, FLAC, MOD itd) i video (AVI, WMV, ASF, MPEG, M2V, MTS, DPG, WebM, AMV, DivX...) formata. Takođe, postoji i odlična podrška za brojne liste (M3U, ASX, PLS, WVX, CUE).

PP je nastao kao neka vrsta naslednika čuvenog KMPlayer-a (autor koji je nekada razvijao KMP danas aktivno razvija PP).

Jedna od prednosti ovog moćnog programa je to što ima ugrađene gotovo sve potrebne kodeke, a bez ikakvih špijunskih i reklamnih dodataka. Ovo znači da su svi audio i video fajlovi spremni za puštanje odmah nakon instalacije PPa. Tome u prilog ide i visok kvalitet video prikaza i puna podrška za DXVA (izuzetno opširno o ovoj temi može da se vidi ovde).

Važna karakteristika PPa je odlična podrška za različite tipove titlova, ali i mogućnost "hvatanja" snimka (kao slike ili videa). PP se može koristiti i kao zamena za TV softver.

Nove 32-bitne i 64-bitne verzije su stalno dostupne, osim na zvaničnom, i na još nekoliko sajtova: DVBsupport.net | VideoHelp.com | CodecPack.co | Softpedia.com

Portabl (prenosna) verzija PP-a može da se skine sa sajta The Portable Freeware Collection. Ukoliko neko želi da samostalno kreira portabl verziju, i to je moguće! Potrebno je preuzeti program Portable PotPlayer Generator, koji će ceo posao odraditi praktično automatski!

Brojni skinovi se mogu naći na DeviantArt-u. Jedan od meni omiljenih skinova je Zer0-G, a nekoliko skinova koje sam ja minimalno izmenio (veća vremenska oznaka i slično) nalaze se ovde.

Na forumima VideoHelp i doom9 nalaze se opširne teme o ovom plejeru.



Saveti, predlozi, objašnjenja...
Nemojte podesiti PP da se automatski ažurira! Ukoliko to uradite, verovatno ćete dobiti verziju na korejskom. Zato obavezno isključite ovu opciju: otvoriti PP > desni klik > Preferences > General > Automatic Updates > Do not use.

Ukoliko želite da PP prikazuje malu "pop-up" informaciju o vremenu, kada kursor postavite na tzv. timeline (to omogućava da brzo i precizno nađete neki trenutak u filmu), uradite sledeće: otvorite PP > desni klik (ili F5) > Preferences > Playback > označite Display timeinfo on tooltip


Kako sačuvati podešavanja PotPlayer-a? Prilično jednostavno: PP > desni klik (ili F5) > Preferences > Export Preferences. Ovako se dobija jedan REG fajl, koji se kasnije "vraća" u PotPlayer jednostavnim (dvo)klikom.

Kako napraviti portabl verziju PotPlayera od standardnog "setup" programa? Raspakovati instalacioni fajl pomoću 7-zipa ili Universal Extractora. Zatim izbrisati sve foldere čije ime počinje znakom $, a u podešavanjima označiti "Store settings to .ini file" (otvoriti PotPlayer, pritisnuti F5, pa u delu General selektovati tu opciju).

Na Internetu se može često pročitati da se najbolja slika dobija korišćenjem madVR renderera. Da li je tako ili nije, najlakše je samostalno proveriti:
- potrebno je skinuti najnoviji madVR (link 1 | link 2)
- raspakovati ga u neki folder, pa ga "instalirati" (klikom na install.bat sa administratorskim privilegijama)
- aktivirati madVR: pustiti neki film > desni klik > Video > Video Renderer > Madshi

Dodatne informacije o madVR-u mogu se videti ovde, uz napomenu da madVR radi samo uz 32-bitnu verziju PotPlayer-a.

Pitanja i saveti za PP se mogu videti i ovde: en.kioskea.net/s/Daum+PotPlayer

Slični besplatni programi:
- Media Player Classic - HC/BE
- VLC Media Player Portable
- The KMPlayer
- Light Alloy
- SMPlayer

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...