31. 05. 2012.

Media Player Classic - HC/BE

MPC-HC: www.mpc-hc.org
MPC-BE: www.sourceforge.net/projects/mpcbe/

Jednostavan, a moćan video plejer! Ovo je ukratko opis malog plejera, sa velikim imenom: Media Player Classic - Home Cinema (MPC-HC), odnosno Media Player Classic - BE. U pitanju su "blizanci", sa (za sada) malim međusobnim razlikama.

MPC-HC/BE je moćan, potpuno opremljen video (i audio) plejer, baziran na nekada veoma popularnom Media Player Classicu. Podržana je hardverska akceleracija (DirectX Video Acceleration - DXVA), koja omogućava da veliki deo posla za prikazivanje slike na sebe preuzme grafička karta, dok se procesor tako manje opterećuje i greje. Ovo omogućava kvalitetan video prikaz i starijim i/ili slabijim kompjuterima, ukoliko imaju odgovarajuću grafičku kartu (često je dovoljan sasvim prosečan procesor i integrisana "grafika").

Ovaj svestrani plejer ima "ugrađene" skoro sve potrebne kodeke, tako da je odmah nakon instalacije spreman za puštanje filmova. Podržani su razni tipovi titlova, puštanje TV programa ako postoji odgovarajući TV tjuner u računaru, prikaz OSD-a (On Screen Display - prikaz informacija o puštenom filmu), multi-monitorska podrška, mogućnost daljinskog upravljanja sa Android telefona i tablet računara...

SKINOVI
MPC-HC/BE podržava promenu izgleda komandnih dugmića. Ovi "skinovi" se mogu preuzeti ovde (ovo su skinovi samo za MPC-HC, koji nisu potpuno kompatibilni sa MPC-BE).

Skinovi za MPC-BE se očekuju u najskorije vreme, dok se prvih nekoliko može preuzeti ovde (uz besplatnu registraciju) ili ovde (bez registracije).

Osim skinova, moguće je promeniti i logo, odnosno sličicu koja se prikazuje u prozoru MPCa prilikom pokretanja (veliki broj tih sličica - inače, to može da bude bilo koja slika - može se preuzeti sa sajta CodecPack.co).

PORTABL VERZIJA
Portabl verzije MPC-HC i MPC-BE mogu se preuzeti sa zvaničnih strana, dok se najnovije alfa verzije (tzv. "nightly builds") MPC-HC mogu naći ovde.

Napomena: iako MPC-HC/BE može da se skine i kao 32-bitna i kao 64-bitna verzija, preporuka, za sada, ide za 32-bitnu verziju, čak i ako se instalira na 64-bitni Windows.

madVR
Mnogi korisnici MPC-HC/BE tvrde da je slika najbolja ako se kao video renderer koristi madVR (radi samo uz 32-bitnu verziju MPCa!). Ovo je lako probati: potrebno je skinuti madVR (link), instalirati ga (klikom na install.bat sa administratorskim privilegijama), pa zatim izabrati madVR u podešavanjima MPC-HC/BE (View > Options > Output > selektovati madVR).

Dodatne informacije o madVR-u: @ homecinema-hd.com | @ doom9.org

MPC-HC:




MPC-BE (Media Player Classic - BE)
Kompletan info i svi linkovi: @ forum.doom9.org

MPC-BE je "fork" standardnog MPC-HC, koji, osim izmene izgleda, čine i neke izmene i dopune. Ova verzija MPC-a može da bude prozvoljne boje. Boja se podešava na pomeranjem "slajdera" za crvenu, zelenu i plavu boju (R, G, B), do kojih se stiže na sledeći način: View > Options > Interface.

MPC-BE:


Slični besplatni programi:
- PotPlayer
- VLC Media Player Portable
- The KMPlayer
- Light Alloy
- SMPlayer

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...