12. 04. 2010.

Everything search engine

www.voidtools.com

Besplatan, moćni pretraživač lokalnog računara. Brza pretraga po imenu (ili delu imena) fajla, odn. foldera. Indeksiranje je takođe izuzetno brzo, uz minimalno opterećenje kompjutera. Važno je napomenuti da se indeksiraju samo imena fajlova i foldera, ne i njihov sadržaj. Dopuna: nove verzije mogu da pretražuju i unutar fajlova, ali to rade veoma sporo.

Moguće je izabrati fajlove i foldere koje Everything ne treba da indeksira. Program indeksira samo NTFS particije i diskove.

Prilikom unosa traženog pojma, rezultati se smenjuju u realnom vremenu, tj. kako se koje slovo dodaje, tako razultat postaje precizniji. Zvezdica (*) menja bilo koji deo reči, tako da će upisani pojam "letovanje*.jpg" pronaći fajlove "letovanje2000.jpg", "letovanje_tasos.jpg" i "letovanje 69455.jpg". Izlistani rezultati se mogu otvoriti direktnim klikom, baš kao da je prozor Everything-a običan Windows Explorer.

SAVETI:

- ako se traže obe reči, npr. "foo" i "bar", treba ukucati: foo bar
- ako se traži jedna od dveju reči, npr. "foo" ILI "bar": foo | bar
- da bi se nešto isključilo iz pretrage: !foo
- zvezdica menja bilo koje slovo/slova: f*o b*r
- da se uključi i razmak, pojam je potrebno otkucati pod navodnicima: "foo bar"
- moguće je tražiti sve fajlove jednog tipa: *.mp3
- moguće je tražiti sve fajlove jednog tipa (npr. avi) u jednom folderu (npr. downloads): downloads\ .avi

Ukoliko postoji potreba da se često pretražuju pojedini folderi, nije loša ideja dodati opciju pretrage u kontekstni meni. Na taj način, potrebno je kliknuti desnim tasterom na folder, pa izabrati opciju "Search Everything". Ova pretraga se jednostavno dodaje/uklanja u "desni klik": Tools > Options > Show shell context menu.

Opširno uputstvo se može naći na zvaničnoj Wiki strani: support.voidtools.com/everything, dok se najnovija beta verzija može naći na zvaničnom forumu.



Slični besplatni programi:
- Index Your Files
- Listary
- FileSearchy Free
- Quick Search
- Wise JetSearch
- xSearch
- UltraSearch
- neoSearch
- Agent Ransack (pretražuje i unutar fajlova!)

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...