26. 05. 2010.

Ekstenzije za Mozilla Firefox

addons.mozilla.org/en-US/firefox

Možda je najveća prednost Firefox-a (mada, neko može to posmatrati i kao manu) izuzetno veliki broj raspoloživih dodataka (ekstenzija), koje dodaju nove mogućnosti ovom već moćnom brauzeru. Ovde će biti predstavljene neke od zanimljivih ekstenzija (i drugi dodaci, npr. skinovi). Ukoliko želite da vidite spisak svih instaliranih ekstenzija, dovoljno je uuraditi sledeće: klik na Firefox dugme > Help > Troubleshooting Information..

» Classic Theme Restorer (Customize Australis)
Add-on koji omogućava da se u Firefoxu 29 vrate opcije i izgled prethodnih verzija.

» uBlock Origin | Adblock Plus | AdBlock Edge
Ovo su svakako među najpopularnijim ekstenzijama za Firefox. Njihov zadatak je blokiranje reklama na web stranama, kao i blokiranje iskačućih prozora. Obavezno instalirati!

» Text Link
Sigurno ste nekada naišli na link na nekoj strani, koji nije "klikabilan" (klik na taj link ne otvara novu web stranu)? Ovaj add-on omogućava da se takav link otvori u novom tabu jednostavnim duplim klikom!

» I don't care about cookies
Ovaj add-on blokira prikazivanje obaveštenja o "kolačićima", što je propis koji EU zahteva od svih web-sajtova.

» Rehost Image
Dodaje opciju jednostavnog i brzog uploada slike na Imgur, ImageShack ili FTP. Link do tako postavljene slike automatski se kopira u clipboard.

» WhatFont
Bookmarklet koji brzo i jednostavno prikazuje informacije o fontovima na web strani. WhatFont se aktivira jednim klikom, nakon čega prilikom prelaska kursora preko teksta dobijamo ime korišćenog fonta; klikom na neku reč, otvara se prozor sa dodatnim informacijama o fontu (boja, veličina...).

» Download Panel Tweaks
Omogućava sitne izmene novog "download panela" - između ostalog, vraća prikaz brzine downloada.

» Drag & DropZones | Super Drag
Omogućavaju razne "drag&drop" funkcije (npr. blagim "povlačenjem" neke reči, u novom tabu se pokreće pretraga za tim pojmom pomoću glavnog pretraživača; "povlačenje" linka otvara se taj sajt u novom tabu itd).

» Context Highlight
Omogućava "hajlajtovanje" (bojenje pozadine označenog teksta). Korisno ako je potrebno označiti neki deo teksta, radi lakšeg čitanja ili iz nekog sličnog razloga. Moguće je označiti pojedinačne reči ili cele fraze - nakon označavanja, ta reč/fraza će biti označena svuda gde se pojavljuje na toj strani!

» Context Search
Omogućava jednostavan izbor pretraživača putem desnog klika. Primena: selektovati na web strani reč ili frazu, desni klik na selektovani izraz, pa preko opcije "Search for..." izabrati iz padajućeg menija odgovarajući pretraživač.

» Search Site
Korisna ekstenzija za pretragu stranice na kojoj se nalazite. Pretraga je moguća iz polja za pretragu (klikom na zelenu "lupu") ili iz kontekstnog menija (dobija se kad se neka reč na strani selektuje, pa se ta selekcija klikne desnim tasterom miša).

» EPUBReader
Uz EPUBReader Firefox postaje odličan čitač elektronskih knjiga u popularnom formatu EPUB.

» FireFTP
Jednostavan, a ipak moćan i bezbedan FTP klijent, koji se koristi kao bilo koji tab u Firefox-u.

» EHTip
Englesko-hrvatski dvosmerni rečnik. Postavite kursor na reč (englesku ili "našu") i iskočiće mali prozor za prevodom (na "naš" ili engleski jezik). Postoji i mogućnost izgovora engleskih reči.

» Password Exporter
Omogućava pravljenje rezervne kopije (bekapovanje) sačuvanih korisničkih imena i lozinki sa raznih sajtova, foruma i slično.

» Nuke Anything Enhanced
Uklanja razne elemente na web stranama (idealno za "uređivanje" strane pre štampanja). Postoji nekoliko korisnih mogućnosti: uklanjanje jednog objekta sa strane (npr. jedne slike), uklanjanje selektovanog dela ili uklanjanje svega osim selektovanog dela.

» UrlbarExt
Dodaje nekoliko korisnih dugmića u adresno polje Firefoxa: odlazak na "root" adrese* (npr. jednim klikom se može prebaciti sa www.adresa.com/nesto/drugo/trece.html na www.adresa.com), pravljenje skraćene adrese (tinyurl.com, goo.gl, is.gd...) adrese, kopiranje adrese, pretraga web-sajta, navigacija "gore-dole" kroz linkove koji se zvaršavaju brojevima itd. * Ukoliko je potrebna samo ova funkcija, možda je bolje rešenje ekstenzija Navigate Up.

» Scroll to Top
Dodaje strelice, koje omogućavaju skok na dno, odnosno vrh otvorene web strane jednim klikom miša (u suštini, ono što rade tasteri Home i End na tastaturi). Moguće je birati lokaciju strelica. Vrlo korisno kod dugačkih strana.

» BBCodeXtra
Dodaje prečice za formatiranje teksta u "desni klik". Podržani su XHTML, HTML i BBCode.

» NetVideoHunter, Unplug i Video DownloadHelper
Odlične ekstenzije za Firefox, pomoću kojih se jednostavno i brzo skidaju video i audio fajlovi sa raznih sajtova (npr. video materijal sa YouTube).

» Download Statusbar
Ugrađeni download manager će postati pregledna traka na dnu prozora Firefox-a.

» Readability (bookmarklet)
Čini tekst na sajtovima i blogovima lakšim za čitanje, odnosno sličnijim tekstu u knjigama. Iako slična opcija postoji ugrađena u novim verzijama Firefoxa, ovaj bookmarklet radi ipak malo drugačije, pa nije loša ideja isprobati ga.

» Rotate Image
Omogućava jednostavno rotiranje slika na web stranama.

» Show My Password
Prikazuje unete lozinke kao običan tekst, ne kao zvezdice ili kružiće.

» RightToClick
Sigurno ste naišli na web stranu na kojoj je onemogućen desni klik na sliku? Ovaj add-on uklanja takvu vrstu zaštite.

» GMail Checker
Omogućava proveru više Gmail naloga istovremeno. Napomena: može da usporava pokretanje FFa!

» gui:config
Omogućava dodatna podešavanja Firefoxa, inače dostupna preko strane about:config.
PAŽNJA: pogrešna upotreba ove ekstenzije može da prouzrokuje potpuno oštećenje i prestanak rada Firefox-a!


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...