15. 06. 2010.

Greenshot

getgreenshot.org

Greenshot je mali, besplatni, portabl program za snimanje slike sa ekrana (tzv. "screen shot"), koji omogućava i jednostavne izmene snimljene slike - npr. dodavanje teksta, strelica, linija, pravougaonika i elipsa. Osim toga, ovaj Open Source program ima i mogućnost zamućivanja dela slike, kao i njeno snimanje u PNG, JPG, GIF i BMP formate slika.

Snimak ekrana je moguće "uhvatiti" na više načina: aktivni prozor, proizvoljni region, ceo ekran ili "poslednji region". Nakon snimanja željenog dela ekrana, slika može da se pošalje u bazični, ali obično dovoljni editor slika. U njemu je moguće dodavanje objekata (strelice, linije, krugovi, elipse, pravougaonici) i teksta. Takođe, moguće je zamutiti nebitne delove "skrinšota". Sliku je zatim moguće snimiti, odštampati, poslati e-mailom ili je prebaciti u "clipboard", za dalju upotrebu. Naravno, moguće je "preskočiti" interni editor i dobijenu sliku npr. odmah odštampati.

Ukoliko postoji potreba za programom ove vrste, ovo bi mogao biti sasvim pristojan izbor.

Ali, Windows već ima mogućnost "hvatanja ekrana"...

Oni koji retko imaju potrebu za "hvatanjem ekrana", mogu biti zadovoljni i mogućnostima ugrađenim u sam Windows: za najosnovnije potrebe, dovoljno je pritisnuti dugme Print Screen na tastaturi (često se obeležava kao "PrtScr" ili slično), zatim otvoriti program Paint (Start > All Programs > Accessories > Paint) i pejstovati sliku komandom Edit > Paste (ili CTRL+V). Ukoliko želite da snimite samo aktivan prozor, a ne ceo ekran, onda je potrebno pritisnuti ALT+Print Screen. Sve navedeno važi i za Windows XP i za Windows 7, mada Windows 7 ima ugrađen alat za snimanje ekrana (tzv. Snipping Tool: link 1, link 2)



Slični besplatni programi:
- PicPick
- FastStone Capture 5.3
- CaptureIt Plus
- DuckCapture
- Capture View
- MWSnap
- Mazio
- Shotty
- CaptureScreen
- Screenshot Captor
- SnapDraw

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...