04. 06. 2010.

Mozilla Thunderbird

www.mozillamessaging.com

Mozilla Thunderbird je siguran, besplatan, brzi program za prijem i slanje e-mailova. Upotreba je veoma jednostavna, uz brojne kvalitetne opcije, kao što su tabovi, brza pretraga poruka, prilagodljiv izgled, podrška za IMAP/POP, RSS i slično. Zanimljiva opcija je podsetnik za "ubacivanje" priloga (attachmenta), ako Thunderbird "vidi" da se u tekstu poruke negde pominje reč "attachment". Takođe, ovaj moćan open-source program sadrži i solidnu zaštitu od spama i "pecanja" (phishing).

Neke od korisnih ekstenzija za Mozilla Thunderbird mogu se videti ovde.

Savet 1: Pretraga iz Thunderbirda
Thunderbird može da se koristi i za brzu pretragu Interneta. Dovoljno je selektovati neku reč u primljenom e-mailu, kliknuti na nju desnim tasterom i izabrati opciju "Search Bing for...". Druga opcija je da se koristi ugrađeno polje za pretragu.

Ukoliko želite da među pretraživače dodate Google, prekopirajte fajl "google.xml" iz foldera C:\Program Files\Mozilla Firefox\searchplugins (ili odavde) u folder C:\Program Files\Mozilla Thunderbird\searchplugins. Nakon toga, potrebno je bar jednom izvršiti neku pretragu pomoću Binga; kad se otvori strana sa pretragom, treba kliknuti na logo Google-a (u levom sajdbaru), pa zatim kliknuti na ikonicu u obliku srca (dole levo), kako bi Google pretraga postala predefinisana (default).

Savet 2: Vraćanje starog izgleda Thunderbirda
U novijim verzijama, grafički interfejs (GUI) Thunderbirda je izmenjen, tj. "modernizovan". Ukoliko vam se novi izgled ne dopada (po mom mišljenju, baš izgleda loše na WinXP), evo jednostavne metode za vraćanje starog GUIa:

Tools > Options > Advanced > General > Config editor

U polje "Search" uneti mail.tabs.drawInTitlebar, pa dvoklikom na tu liniju u prozoru ispod promeniti na "false"

Portabl (prenosna) verzija se može preuzeti sa sajta portableapps.com.



Uputstvo za pravljenje rezervne kopije (bekapa) Thunderbirda može se videti ovde.

Slični besplatni programi:
- Pegasus Mail
- Sylpheed
- Claws Mail
- Koma-Mail
- DreamMail

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...