21. 01. 2011.

Transmiti

www.transmiti.org

Internet je pun zanimljivih tekstova, ali je problem što su oni često na jeziku kojim ne vladamo najbolje. Postoje razni programi, kao i sajtovi, koji služe za prevođenje takvih tekstova. Program koji se ovde predstavlja - Transmiti - kombinuje ta dva pristupa.

Transmiti je mali, besplatni program koji služi za prevođenje tekstova u Internet browseru, PDF čitaču, MS Wordu, OpenOffice-u i mnogim drugim programima. Kao rečnik se koristi moćni Google Translate.

Kratko uputstvo: program je potrebno skinuti sa zvaničnog sajta; odmah nakon toga, Transmiti se može pokrenuti, jer je u pitanju portabl program, koji ne zahteva instalaciju. Nakon pokretanja, Transmiti se smešta u sistemsku oblast, pored sata ("tray"), gde čeka zahtev za prevođenjem. Taj zahtev je jednostavan: potrebno je selektovati tekst i nakon toga pritisnuti taster "Windows" (ovo može da se promeni u podešavanjima programa). Prevod će se pojaviti u malom "pop-up" prozoru.

U podešavanjima programa, moguće je podesiti više korisnih "sitnica" (taster za pokretanje prevoda, kombinaciju jezika za prevođenje, automatsko pokretanje sa Windows-om itd.).

Za informacije o dodatnim i naprednim podešavanjima Transmitija preporučujem da se pogleda strana sa često postavljanim pitanjima (FAQ).

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...