30. 10. 2011.

OnlineLookup

@ netez.com

OnlineLookup je mali, ali koristan dodatak za većinu fajl menadžera pod Windows-om 7 (moguće ga je koristiti i pod starijim "Prozorima", ali uz mnogo gimnastike i u svakom slučaju bez mogućnosti pretrage putem desnog klika na neki fajl).

Namena i upotreba su jednostavne: nakon desnog klika na bilo koji fajl, dobija se mogućnost pretrage Interneta na osnovu imena tog fajla. Moguće je dodavati proizvoljne pretraživače, ručnom izmenom INI fajla.

Kratko uputstvo:
1. potrebno je skinuti program i raspakovati ga negde (da li biste se setili da je to prvi korak? ;) )
2. pokrenuti OnlineLookup.exe, pa izbrisati nepotrebne pretraživače, a dodati nove po želji



Da bi se dobio pravilan link za omiljeni pretraživač, potrebno je otići na taj sajt (npr. Google) i u polje za pretragu uneti neki pojam, npr. TEST. Nakon otvaranja stranice sa pretragom, prekopirati adresu (za Google je to http://www.google.com/search?q=TEST ), pa zameniti reč TEST specijalnom oznakom $File$, tako da će celokupan red za Google biti:
http://www.google.com/search?q=$File$



Na ovaj način je moguće dodati do 10 pretraživača, kojima je moguće dodati i odgovarajuće ikonice (ikonice je potrebno smestiti u folder Icons, a njihova imena treba da budu identična zadatim imenima pretraživača).

Predefinisano ponašanje programa je da pretragu obavlja samo po imenima fajlova, zanemarujući ekstenzije. Ukoliko je potrebno, moguće je štiklirati polje koje "tera" da se u obzir uzme i extenzija. S druge strane, ako je samo povrmeno potrebno da se uzme u obzir nastavak, ond aje dovoljno držati pritisnut taster Control (CTRL) dok se vrši pretraga.

Druga opcija je da se dozvoli mogućnost izmene pojma koji se traži - to je moguće uvek, ako se označi odgovarajuće polje na slici iznad, ili uz pritisnut taster ALT dok se pretražuje Internet. Primer za ovo je sledeći: traži se titl za film koji se, nakon skidanja sa Interneta, zove "Neki.film.[2005].720p.ENG" - u tom slučaju, verovatno neće biti moguće da se pronađe titl, ali će zato brisanje tačaka i viškova ostaviti jasno ime filma - Neki film.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...