30. 09. 2013.

Cameyo

www.cameyo.com

Cameyo je besplatni program za virtuelizaciju drugih programa. To konkretno znači da je pomoću Cameyo-a moguće lako i brzo napraviti portabilni program od bilo kod programa. Za one koji nisu upoznati sa terminologijom, "portabilni (prenosni) program" je program koji se ne instalira na kompjuter, već se direktno pokreće. Prednost takvog pristupa je mogućnost prenosa programa na bilo koji drugi kompjuter, kao i manje "zagađenje" kompjutera tokom instalacije (između ostalog, portabl programi ne ubacuju informacije u Registry bazu).

Ovaj besplatni program omogućava da se ceo program upakuje u samo jedan samostalni .EXE fajl. U tom EXE fajlu će se naći sve ono što je programu potrebno za rad (virtuelni folderi, virtuelne Registry informacije itd), tako da će program smatrati da je regularno instaliran.

Iako ovo zvuči komplikovano, sama upotreba Cameyo-a je krajnje jednostavna:
- nakon pokretanja Cameyo-a, potrebno je kliknuti "Capture installation" (ovo omogućava Cameyo-u da prati promene tokom instalacije programa)
- pokrenuti instalaciju programa čija nam je portabl verzija potrebna
- nakon završetka instalacije, potrebno je kliknuti "Install done" i... to je sve!

Cameyo se može koristiti i kao on-line alat - potrebno je samo otići na sajt online.cameyo.com i tamo upload-ovati program čija je portabl verzija potrebna.

Naravno, kako god napravili portabl program, treba imati u vidu da su problemi mogući - moguće je čak da takav program uopšte neće raditi! Ali, u većini slučajeva, sve će biti u redu, tako da vredi probati.

Korisni linkovi:
- Cameyo prezentacija: www.vimeo.com/40664819
- Biblioteka Cameyo portabl programa: online.cameyo.com/public
- Uputstvo za korišćenje: www.cameyo.com/doc



Slični besplatni programi:
- JauntePE

1 komentar:

  1. Probao sam ga,ali avast free takav program prepoznaje kao štetan,na žalost.Ima li neka laternativa za ovaj program?

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...