02. 07. 2015.

Rufus

rufus.akeo.ie

Rufus je jedan od onih malih softverskih alata za Windows koji su usko specijalizovani za neku specifičan posao, ali taj posao obavljaju izvanredno. U konkretnom slučaju, programčić Rufus ima namenu pravljenja butabilnog USB fleša, sa zadatkom instalacije operativnog sistema (Windows, Linux...) ili nekog od specijalnih alata (npr. Hiren's BootCD) na računar sa tog USB fleša.

Prednosti Rufusa u odnosu na slične alate su brojne: široka kompatibilnost, jednostavnost u radu, brzina itd. Sa zvaničnog sajta je moguće preuzeti "standardnu" i "portabilnu" verziju Rufusa, a obe svoj posao rade odlično.

Upotreba Rufusa je veoma jednostavna i svodi se na nekoliko koraka:



0. Priključiti USB fleš i pokrenuti Rufus.
(napomena: preporuka je da je USB od bar 8GB, uz podsećanje da će SVE sa tog USBa biti nepovratno obrisano u ovom procesu!)

1. U padajućem meniju "Device" izabrati priključeni USB fleš
(pažnja: nemojte da izaberete neki drugi USB ili particiju kompjutera!)

2. U padajućem meniju "File system" izaberite NTFS ako instalirate neki Windows, odnosno FAT32 ako instalirate Linux (mada ovaj korak možete da preskočite, pošto će Rufus na kraju sam to uraditi prema potrebi).

3. Ovde možete (a ne morate!) da uneste proizvoljno ime za priključeni USB, npr. ako instalirate Linux Kikiriki, bilo bi logično da kao ime unesete upravo Linux Kikiriki.

4. Polje "Create a bootable disk using" treba štiklirati, ako već nije automatski štiklirano, a u susednom padajućem meniju treba izabrati opciju "ISO image".

5. Klikom na dugme sa ikonicom CDa otvara se prozor u kome treba izabrati ISO sliku operativnog sistema koji je potrebno instalirati.

Nakon toga, sledi klik na dugme Start i početak rada Rufusa (iskočiće upozorenje da će sve sa USBa biti obrisano, što je u redu). Proces obično ne traje dugo, obično manje od 10 minuta.

Rufus je preveden na nekoliko jezika. Srpski nije među njima, ali jeste hrvatski. Promena jezika interfejsa se obavlja klikom na ikonicu globusa u gornjem desnom uglu programa.

Osim pripreme USB fleša za instalaciju, Rufus je moguće iskoristiti i za pravljenje prenosne verzije Windowsa 8 i 10, poznate pod imenom WindowsToGo (to je moguće uraditi samo sa Windowsa 8 ili 10, dok stariji Windowsi nisu podržani). Više detalja o ovome može se videti na sajtu IntoWindows.com.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...