28. 04. 2010.

Auslogics Disk Defrag (Screen Saver)

www.auslogics.com/en/software/disk-defrag

Auslogics Disk Defrag je veoma dobar besplatni program za defragmentaciju i optimizaciju hard-diska. Podržava i najveće diskove, kao i FAT i NTFS fajl sisteme. Moguće je defragmentovati sve diskove i/ili particije, ali i pojedinačne fajlove, odnosno foldere.

Postoji i kao portabl verzija.

Preporuka 1:
jedanput u desetak dana (za WinXP i Vistu; ređe za Windows 7, jer on ima ugrađenu opciju automatske defragmentacije) odraditi defragmentaciju hard-diska (komandom Action > Defrag Selected); jednom mesečno odraditi defragmentaciju i optimizaciju (komanda: Action > Defrag & Optimize).

Preporuka 2:
kad se radi defragmentacija i optimizacija, to je najbolje raditi noću - potrebno je samo čekirati opciju "Turn off PC after defragmentation", kako bi program sam ugasio kompjuter nakon završetka svog posla. Takođe, pre početka defragmentacije, bilo bi dobro da se isključe svi programi koji rade (uključujući one čije se ikonice nalaze pored sata).



NAPOMENA: potrebno je ukloniti sledeće potvrde, da se ne bi instalirao reklamni tulbar:





Auslogics Disk Defrag Screen Saver je interesantno rešenje za defragmentaciju hard-diskova, u vidu skrin-sejvera! Dakle, kad god ne radite ništa na svom kompjuteru, ovaj skrin-sejver će odraditi brzu i efikasnu defragmentaciju diska. Jednostavnije od toga ne može.

Preuzimanje: @ Major Geeks

Napomena: razvoj skrinsejver varijante ovog programa za defragmentaciju je završen!





Dodatni info: Šta je defragmentacija diska?

Kratko i grubo objašnjenje defragmentacije bi moglo da se objasni na sledeći način:



A) Na hard-disku imamo seriju sa pet epizoda od po 100 MB

B) Nakon brisanja druge epizode, ostaje "praznina" na hard-disku (zašto je tako? Objašnjenje je komplikovano, a sada je jedino važno da je, manje-više, tako)

C) Ukoliko skinemo film veličine 700 MB, prvih 100 MB će se uglaviti u prazninu nastalu nakon brisanja pomenute 2. epizode, dok će preostalih 600 MB zauzeti prostor na kraju niza. Ovo je očigledno loše, jer će Windows i hard-disk morati da skaču tamo-vamo, kako bi našli sve delove - fragmente - potrebnih fajlova (naravno, zamislite realnu situaciju, gde imamo hiljade ovako rascepkanih fajlova!). Ovo se zove fragmentacija.

D) Sad je pravo vreme za defragmentaciju - odnosno postupak preslaganja svih delova fajlova (fragmenata), kako bi se dobili kompletni fajlovi. Na ovaj način se postiže brži i bolji rad Windowsa i kompjutera.

Slični besplatni programi:
- Puran Defrag Free
- Defraggler
- IObit Smart Defrag 2
- MyDefrag
- UltraDefrag

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...