26. 04. 2010.

XnView

www.xnview.com

XnView je izvanredan besplatni program za pregled slika (moguće je pregledati i video fajlove), sa podrškom za više od 400 (da, četiri stotine!) različitih formata. Program je veoma brz i jednostavan, a može se koristiti i za (grupnu) konverziju slika u različite formate (moguće je sliku snimiti u oko 50 podržanih formata).

Moguće je pregledati "višestrane" TIFF slike, animirane ikonice i GIF slike, kreirati web galerije slika, slajdšou prezentacije sa raznim efektima itd. Slike se mogu automatski rotirati, prema EXIF informacijama. XnView omogućava obavljanje raznih jednostavnih obrada: promenu veličine slika, rotiranje, isecanje (kropovanje), podešavanje osvetljenosti i kontrasta, izmena broja boja... Takođe, podržani su i brojni filteri i efekti, kao i istovremena obrada i promena imena većeg broja slika. XnView se može koristiti i kao program za snimanje ekrana (screenshot).

Obrada velikog broja slika
1. Promena imena velikom broju slika: selektuju se slike, pa se desnim tasterom klikne na bilo koju od njih > Batch rename
2. Promena dimenzija, dodavanje teksta, rotiranje i još MNOGO drugih izmena za veliki broj slika: selektuju se slike, desni klik na bilo koju od tih slika > Batch Processing

Program se može preuzeti kao standardna instalacija ili kao portabl varijanta, a preveden je i na srpski jezik. Ugrađena je i podrška za prikaz slika u posebnim tabovima.

Preporuka!Korisna proširenja XnView-a mogu se skinuti sa zvaničnog sajta, a on-line uputstvo se može pogledati ovde. Jedan od najkorisnijih dodataka za XnView je XnView Shell Extension (ovaj dodatak se može koristiti i kao samostalan program). Osim toga, vredi pogledati i RIOT (može da se koristi samostalno, ili kao plugin za XnView). Takođe, tu se nalaze i proširenja za razne formate slika, npr. za novi Google-ov format WEBP (potrebno je samo preuzeti .dll fajl ubaciti u folder Plugins).

Slični besplatni programi:
- FastStone Image Viewer
- Zoner Photo Studio Free
- Imagine
- IrfanView
- ACDSee Free
- Fresh View
- FuturixImager
- SlowView

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...