31. 05. 2010.

TeamViewer

www.teamviewer.com

Odličan besplatni program za daljinsku kontrolu kompjutera. Ovo je idealno rešenje kada je potrebna pomoć nekog iskusnog korisnika, koji nije u blizini ili kada je potrebno pristupiti udaljenom kompjuteru (npr. od kuće pristupiti kompjuteru na poslu).

Potrebno je skinuti i instalirati program na računar sa kojeg će se upravljati (klijent, tj. onaj ko pruža pomoć), kao i na računar kojim će se upravljati (server, tj. onaj kome je potrebna pomoć). Za server je dovoljno skinuti najjednostavniju verziju programa, TeamViewer QuickSupport.

Zvanična uputstva na srpskom se nalaze ovde.

Kratko uputstvo

1. Na server (onaj kome je potrebna pomoć) treba skinuti pomenuti program TeamViewer QuickSupport. Nakon pokretanja ovog programa, otvoriće se prozor sa potrebnim podacima za siguran pristup od strane klijenta (ID i lozinka). Te podatke treba nekako dostaviti korisniku klijenta (telefonom, SMSom, e-mailom, preko nekog programa za četovanje i slično). Od tog trenutka, klijent ("pružač pomoći") preuzima kontrolu nad serverom. Za to vreme, korisnik servera može na svom ekranu da prati šta klijent radi (ovo može da bude korisno kada je potrebno pokazati kako se nešto radi).



2. Klijent (onaj koji pruža pomoć) treba da instalira i pokrene punu verziju TeamViewer-a. Kada korisnik servera dostavi ID broj i lozinku, klijent može da se daljinski priključi na server i da preuzme praktično potpunu kontrolu - vrlo korisno kada udaljeni korisnik treba da sredi neki problem ili da pokaže manje iskusnom korisniku kako se nešto radi.

Na ovaj način je moguće i prebacivati fajlove na i sa udaljenih računara.



TeamViewer je moguće koristiti i kao portabl program, tj. nije ga neophodno instalirati. Ukoliko je potrebno, TeamViewer može da se instalira i kao Windows servis - u tom slučaju, moguće je sa udaljene lokacije čak i restartovati računar. Više o ovom načinu rada sa TeamViewer-om moguće je pročitati u detaljnom uputstvu, koje se može preuzeti sa zvaničnog sajta.



Napomena: TeamViewer postoji i u verziji za Android mobilne telefone!

Slični besplatni programi:
- Supremo Remote Desktop
- UltraVNC
- Ammyy Admin

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...