26. 05. 2010.

Universal Theme Patcher

deepxw.blogspot.com
universal-theme-patcher.en.softonic.com

Windows, od verzije XP, preko Viste, pa sve do "Sedmice", ima blokiranu podršku za primenu nesertifikovanih tema ("skinova"). Kako sertifikovane teme pravi manje-više samo Microsoft, a nesertifikovane može da pravi bilo ko (što i jeste slučaj), potrebno je omogućiti korišćenje i tih, nezvaničnih tema. Upravo to je zadatak koji odlično obavlja Universal Theme Patcher (uxtheme patch).

Upotreba je krajnje jednostavna: treba pokrenuti program, izabrati fajlove koje treba "patchovati", tj. izmeniti (program ne dozvoljava pečovanje drugih fajlova) i zatim restartovati računar. Nakon toga, moguće je skinuti neku od brojnih tema (npr. za Windows XP, odnosno za Windows 7) i primeniti je - Windows će nakon toga odmah imati novi izgled. Ukoliko nekoga to zanima, moje omiljene teme su Koku VS (za Win XP) i Cushy (za Win 7).

Info: skinute teme se ubacuju u C:\WINDOWS\Resources\Themes, a menjaju se desnim klikom na prazan deo desktopa i izborom opcije Properties > Themes (ili Appearance) za Win XP, odnosno desnim klikom pa izborom opcije Personalize (Windows 7).

Napomena: kod Windowsa 7 moguće je nezavisno menjati i izgled Start dugmeta (ovde se to obično zove "Start orb"). Da bi se to uradilo, potreban je program Windows 7 Start Button Changer. Program se raspakuje negde (ja bih preporučio folder C:\Windows\Resources\Themes\Start Orbs), a zatim se sa Interneta skinu dodatni "start orbovi" (npr. sa DeviantArt-a) - to su obično male BMP sličice. Njih je onda potrebno smestiti negde (preporuka: u isti folder gde je stavljen i program). Nakon toga, ostaje poslednji korak: pokrene se program, pa se iz njega izabere novo start dugme, koje odmah biva aktivirano.
Slični besplatni programi:
- UXTheme Multi-Patcher
- Windows Theme Installer (32-bit!)

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...