03. 10. 2010.

Chrome/Chromium - ekstenzije i skinovi

Iako je Google Chrome moćan brauzer, ipak postoji veliki broj ekstenzija koje proširuju njegove mogućnosti. Kako je Chromium gotovo blizanac Chrome-a, i on može da koristi (sve?) ekstenzije napravljene za Google Chrome - neke od korisnih su:

» AdBlock Plus
Ova ekstenzija je svakako među najpopularnijim za Chrome/Chromium. Njen zadatak je blokiranje reklama na web stranama, kao i blokiranje iskačućih prozora. Obavezno instalirati! Ukoliko želite blokiranje samo Flash reklama i animacija, onda uradite sledeće: Settings > Under the Hood > Content Settings, pa tu u delu "Plug-ins" označite "Click to play" (nakon toga, umesto Flash animacija pojaviće se pravougaonik, a klikom na njega pokrenuće se animacija).

» Type-ahead-find
Ova ekstenzija, poznata i kao "search-as-you-type", dodaje opciju pretrage otvorene strane direktnim kucanjem traženog pojma (dakle: strana se učita do kraja; korisnik tada treba da "kuca" traženi pojam bilo gde, ne u polje za pretragu, a Chrome će ispisati u gornjem desnom uglu koliko puta je ta reč nađena, i markiraće je svuda na strani; da bi se kretalo kroz pronađene reči, može se koristiti taster F3 - svakim njegovim pritiskom, biće "hajlajtovana" sledeća pronađena reč). Bonus: ukoliko je pronađena reč deo nekog linka, dovoljno je pritisnuti Enter da bi se taj link otvorio!

» Facebook Notifications
Zvanična Facebookova ekstenzija, koja omogućava jednostavan i brz pregled notifikacija sa najpopularnije društvene mreže. Apsolutna preporuka za sve ozbiljne fanove Facebooka!

» Bookmarks Menu
U toolbar dodaje dugme za brzo otvaranje bukmarkova.

» Recent History
Dodaje dugme u adresno polje, koje otvara listu zatvorenih tabova, istoriju, nedavno "bukmarkovane" sajtove... Broj prikazanih stavki, kao i dimenzije prozora, mogu da se podešavaju po želji.

» Chromium Wheel Smooth
Uz ovaj dodatak, skrolovanje dugačkih strana će biti glatko, bez "poskakivanja" teksta.

» Readium
Sa ovim dodatkom, Chrome postaje moćan čitač elektronskih knjiga u formatu EPUB.

» IE Tab Classic
Omogućava da se u Chrome-u otvore stranice specijalno optimizovane za Internet Explorer.

» EHTip
Englesko-hrvatski dvosmerni rečnik. Postavite kursor na reč (englesku ili "našu") i iskočiće mali prozor za prevodom (na "naš" ili engleski jezik). Postoji i mogućnost izgovora engleskih reči.

» RSS Subscription Extension
Omogućava čitanje RSS fidova, kao bilo koje HTML strane.

» Web Developer
Dodaje dugme sa brojnim alatima za webmastere.

» View Selection Source (Firefox-like)
Služi za brz pregled HTML koda selektovanog dela strane.

» Downloads
Dodaje dugme za brz prikaz Download foldera

» Empty New Tab Page
Ime sve govori!

» EZ Zoom
Omogućava jednostavno zumiranje web strana, pritiskom na dugme + (uvećanje), - (umanjenje) i * (vraćanje na početni nivo). Moguće je koristiti i dugme u tulbaru: klikom na dugme, otvara se "slajder" za precizno podešavanje nivoa zumiranja.

» Forecastfox Weather
Vremenska prognoza za sedam dana. Dodatne informacije videti ovde. Slična, ali nešto jednostavnija i "lakša" ekstenzija je Lite Weather, a postoji i ruski Gismeteo.

» Chrome Gestures
Upravljanje Chrome-om pokretima miša.

» Chrome Link Checker
Provera validnosti Rapidshare i sličnih linkova

» Up
Odlazak na nivoe "iznad" u www adresi (npr. jednim klikom se može prebaciti sa www.adresa.com/nesto/drugo/trece.html na www.adresa.com)

» Scroll to Top Button
Brzo prebacivanje na vrh ili dno dugačkih stranica. Nakon instalacije, pojaviće se dve poluprovidne strelice na desnoj strani ekrana - klikom na njih, moguće je "skočiti" na vrh, odnosno dno web strane. Boja, veličina, položaj i providnost strelica mogu se lako menjati.

» Drag and Go
Dodaje specijalne funkcije u "drag&drop" (npr: selektuje se reč, zatim se ta selektovana reč "povuče" par milimetara - rezultat toga je pretraga za tim pojmom u predefinisanom pretraživaču; ukoliko se tako "povuče" link, otvoriće se u novom tabu).

» Print Plus - štampanje samo potrebnih delova strana

» View Image Info | Image Properties Context Menu | Image-Details
Prikazuju korisne informacije o slici, nakon "desnog klika" na nju (dimenzije, lokacija, veličina u kB).

» Search Box
Dodaje dugme, kojim se otvara polje za pretragu, slično onom koji postoji kod većine drugih brauzera.

» Context Menu Search
Direktan pristup pretraživačima iz desnog klika (selektuje se reč na strani, klikne se na nju desnim tasterom i dobija se mogućnost za traženje na bilo kom pretraživaču).

» Simple Gmail Checker
Automatska provera više Gmail naloga. Sličan je i zvanični Google Mail Checker.
Napomena: ovakve ekstenzije mogu da uspore pokretanje Chrome-a! Ja bih ipak preporučio zaseban program, npr. Pop Peeper.

» View Background Image
U kontekstni meni ("desni klik") dodaje opciju otvaranja pozadinske slike sa nekog sajta u novom tabu (zašto li ovo ne postoji ugrađeno u Chrome?)

» KeepVid
Ovo nije ekstenzija u pravom smislu, već je tzv. bookmarklet (mali JavaScript program, koji se pokreće kao bilo koji Bookmark) pomoću koga je skidanje video fajlova sa YouTube i sličnih sajtova dečija igra! Uputstvo: nakon instalacije (odete na keepvid.com i prevučete "bookmarklet" iz gornjeg desnog ugla na "Bookmarks Toolbar"), prilikom posete YouTube-u, potrebno je samo kliknuti na "Keep It" da bi se otvorila strana za skidanje video fajla (moguće je izabrati bilo koji kvalitet videa za preuzimanje!).
Video klipove sa YouTube-a je moguće skinuti na puno načina.

Ogroman broj ekstenzija nalazi se na zvaničnom sajtu, na adresi: https://chrome.google.com/extensions

Ažuriranje (update) instaliranih ekstenzija može da se obavi na dva načina:
1. Ručno: otvori se strana sa podešavanjima ekstenzija ("ključ" > Tools > Extensions), klikne se na "+Developer mode", pa zatim na dugme "Update extensions now".
2. Automatski: pomoću ekstenzije Secbrowsing.

Osim ekstenzija, Google Chrome-u je moguće dodati i brojne skinove za izmenu izgleda (zvanični sajt; deviantart Chrome), a neki od skinova koji se meni dopadaju su:


Za one koji žele da naprave jednostavan skin za Chrome/Chromium, lepo je znati da postoji online alat za tako nešto:
www.chrometheme.net/chrome-theme-creator-online.html

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...