08. 10. 2010.

WinCDEmu

wincdemu.sysprogs.org

WinCDEmu je besplatni (i open-source) program, čija je namena "mauntovanje" ISO (šta je iso?) i drugih "imidža".

"Imidž" CDa ili DVDa predstavlja identičnu kopiju tog diska, koja se pomoću programa WinCDEmu može pokrenuti kao virtuelni disk. Ovo ima brojne prednosti - najvažnije su što je virtuelni disk uvek puno brži od fizičkog CD/DVDa (virtuelni DVD se pokreće sa hard-diska, koji je uvek mnogo brži od DVDa) i što se na taj način eliminiše mogućnost da se fizički DVD ošteti. Naravno, ovako je moguće koristiti "slike" DVDa i na računarima bez DVD uređaja (npr. netbook kompjuteri).

WinCDEmu je veoma jednostavan za upotrebu: nakon instalacije programa, običan (dvo)klik na podržani imidž (image) fajl automatski će mauntovati (instalirati) virtuelni disk, koji je odmah spreman za upotrebu. Moguće je instalirati neograničen broj virtuelnih diskova, a nije potrebno "rezervisati" slova za dodate diskove. Da bi se virtuelni disk isključio, potrebno je (dvo)kliknuti na njega ili kliknuti desnim tasterom, pa u dobijenom kontekstnom meniju izabrati opciju "Eject".

Podržani formati su ISO, CUE, NRG, MDS/MDF, CCD i IMG, a podržani su svi Windowsi od XP do 7.

Kratko video uputstvo može da se vidi na YouTube-u.

Zanimljivo je da postoji i portabl verzija ovog programa (ova verzija je beta, pa postoji mogućnost nestabilnosti).Slični besplatni programi:
- Virtual CloneDrive
- MagicISO Virtual CD/DVD
- DAEMON Tools Lite
- DVDFab Virtual Drive
- WinArchiver Virtual Drive
- Alcohol 52% Free Edition
- Gizmo

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...