18. 08. 2010.

Virtual CloneDrive

www.slysoft.com/en/virtual-clonedrive.html

VCD je besplatni program, koji omogućava da se pokreću programi, igre, filmovi i slično sa CD/DVD/BR diska, čak i kada taj disk nije fizički prisutan u kompjuteru. To se radi tako što se od diska napravi "imidž" (verna kopija celokupnog diska), npr. pomoću ImgBurn-a. Zatim se taj image fajl (najpoznatiji format je .ISO) "mauntuje" (učita iz VCDa) - nakon toga, Windows će misliti da je CD/DVD/BR fizički prisutan! Praktično sve što bi moglo da se uradi sa diskom, moći će da se uradi i sa virtuelnim diskom, uz neke prednosti: rad će biti znatno brži, disk se neće "habati", a ISO fajl će moći da se koristi istovremeno na više kompjutera (to već možda nije legalno).

Podržani su sledeći formati: ISO, IMG, UDF, CCD, a istovremeno je moguće koristiti do 8 virtuelnih diskova. Kada se VCD instalira, korišćenje je krajnje jednostavno: potrebno je samo kliknuti "imidž" fajl (npr. ISO) i on će automatski postati virtuelni disk.





Na YouTube-u se može pogledati zanimljiv film, koji objašnjava većinu bitnih stvari vezanih za VCD: www.youtube.com/watch?v=jKsTJnLYVa0

Slični besplatni programi:
- WinCDEmu
- TotalMounter
- MagicISO Virtual CD/DVD
- DAEMON Tools Lite
- DVDFab Virtual Drive
- WinArchiver Virtual Drive
- Alcohol 52% Free Edition
- Pismo File Mount
- Gizmo

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...