11. 12. 2010.

Grooveshark

listen.grooveshark.com

Grooveshark (GS) je on-line alat, koji se može koristiti kao mp3 plejer, koji je dostupan svuda gde postoji pristup širokopojasnom Internetu. Prednost ovog programa je da ne zahteva preuzimanje pesama na računar korisnika, već se one direktno puštaju ("strimuju") sa servera GS-a. Takođe, da bi se ovaj koristan on-line program koristio, sve što je potrebno je neki moderniji browser i Flash (a to je nešto što se već nalazi na većini kompjutera).

Za preslušavanje dostupnih pesama, registracija nije potrebna. Međutim, nakon jednostavne (i besplatne) registracije na ovom sajtu, moguće je praviti sopstvene plej-liste, koje će nakon toga biti uvek dostupne sa bilo kog kompjutera priključenog na Net (nakon pronalaženja željene pesme, potrebno je kliknuti je desnim tasterom, pa izabrati opciju "Add to > Playlist").


Listu pesama (i kod pretrage i u samoj plejlisti) moguće je sortirati po imenu pesme, grupe ili albuma, klikom u naslovnu liniju odgovarajuće kolone.


Kao i većina dobrih muzičkih plejera, i GS podržava "shuffle" način puštanja pesama (kad se pesme puštaju slučajnim redosledom), kao i ponavljanje cele liste, kad se sve pesme "izvrte". Opcija "crossfade" (pretapanje pesama) je dostupna uz novčanu nadoknadu VIP korisnicima.

Preporučio bih da "sidebar" sa imenima sačuvanih plejlista i nekih radio stanica bude stalno aktivan: klik na korisničko ime > Settings > Preferences > "Keep Pinboard/Sidebar present"

GS se može koristiti i kao radio, ali i za pregled najtraženijih pesama. Kvalitet zvuka je obično veoma dobar. Interesantno je da svaka pesma koja se sluša preko GS radija može da se jednim klikom doda u postojeću ili neku novu plejlistu!

Korisnicima Firefoxa preporučujem dodavanje GS pretrage direktno u polje za pretragu samog Firefoxa - to se može uraditi ovde.

Evo i par saveta za kvalitetnije korišćenje GS-a:

Savet 1: pravljenje rezervne kopije liste pesama sa Grooveshark-a moguće je preko sajta groovebackup.com (forum). Preporučujem da se povremeno odradi bekapovanje liste pesama (npr. nakon svakog dodavanja većeg broja novih pesama), jer se ponekad desi da server "pobrka" liste.

Savet 2: Better Grooveshark (skripta za Firefoxovu ekstenziju Greasmonkey/Scriptish) - dodaje tekst pesme u desni sidebar (prostor gde GS prikazuje reklame), odakle uklanja reklame, a ime pesme ispisuje u naslovu tab-a. Ova skripta radi i u Chromiumu odnosno Chrome-u. Alternativna verzija (drugi autor, koji je koristio originalnu skriptu, ali češće ažurira) se nalazi ovde.

Savet 3: kontrola GS-a može da se obavlja preko raznih dodataka, npr. Grooveshark Remote Control (za Firefox), sharkZapper for Grooveshark (za Chrome) i Grooveshark Remote (za Android mobilne uređaje). Moguće je dodati i direktnu kontrolu preko prečica sa tastature (keySharky za Firefox i Chrome).

Savet 4: GrooveShark može da se koristi i preko samostalnih programa, npr: WinGrooves, GrooveWalrus, Grooveshark Windows i SciLor's grooveshark.com Downloader.

Savet 5: muziku sa GS-a je moguće i skidati (legalnost je upitna). Za tu namenu mogu se koristiti SciLor's grooveshark Downloader, Groovedown, Orbit Downloader, neke ekstenzije za Firefox - npr. moćni Video DownloadHelper i Groove Shredder, kao i brojne skripte za Scriptish/Greasmonkey (link). Što se tiče Google Chromea, jedan od najboljih dodataka za skidanje muzike sa Groovesharka je Grooveshark Downloader.

Savet 6: GS se može koristiti i za pronalaženje slične muzike. To se radi na sledeći način: potrebno je pronaći jednu ili više pesama, pa ih dodati u plejlistu. Nakon toga, sve što je potrebno jeste pritisnuti dugme "Radio" (vidi) - GS će odmah početi da u listu ubacuje slične pesme!

Savet 7: Za brzo preslušavanje pojedinih pesama i deljenje skraćenih linkova, moguće je koristiti sajt TinySong.com. On predstavlja jednostavan interfejs za pretragu pesama na Grooveshark-u, kao i automatsko skraćivanje linkova do pojedinih pesama (ovo je važno kada je potrebno poslati link preko SMS ili Twittera, kad je svako slovo viška čist luksuz).

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...