26. 05. 2010.

Pale Moon (Firefox)

www.palemoon.org

Besplatni browser, 100% baziran na kodu Mozilla Firefoxa, ali specijalno optimizovan za Windows OS. Sve extenzije i teme za Firefox bi trebale da rade na Pale Moon-u (PM). Brzina pokretanja, a naročito iscrtavanja kompleksnijih web strana, na sporijim računarima je primetno poboljšana u odnosu na standardni FF. Na dovoljno jakim kompjuterima razlika je, ako uopšte postoji, gotovo zanemarljiva.

Glavna razlika u odnosu na "standardni" Firefox je to što su u PM-u isključene neke od retko korišćenih opcija (accessibility features, parental controls), zbog čega je i zauzetost memorije malo smanjena; optimizovan je za moderne procesore. Autor tvrdi da je PM, zbog isključenja tih nepotrebnih komponenti i dodatnog prilagođavanja, nešto stabilniji i brži od Firefox-a.

Jezički paketi za PM se nalaze ovde: www.palemoon.org/langpacks.shtml

Portabl verzija PM-a se može preuzeti ovde: www.palemoon.org/palemoon-portable.shtml

Pale Moon postoji i u 64-bitnoj varijanti: www.palemoon.org/palemoon-x64.shtml

NAPOMENA: ako neko želi da isproba PM, a ne bi da ošteti svoju trenutnu instalaciju FFa, najbolje je skinuti "ZIP packed versions" (na Download strani), jer ona koristi profil FFa, tako da brisanje PM foldera ne oštećuje sam profil! (Naravno, sve izmene unutar PMa, npr. dodavanje nekog bookmarka, odraziće se i na FF).



Slični besplatni programi:
- Waterfox (samo 64-bitna verzija!)

4 komentara:

  1. Evo nekoliko ispravki i dopuna... :-)

    Naslov je informativan ali, strogo uzevši, pogrešan. Naime, po Mozilla licenci samo Firefox sme da se zove Firefox, zato je autor Pale Moona i odabrao drugo ime, koje ne sadrži reč Firefox.

    Nije sasvim tačno da bi trebalo da rade sve ekstenzije. Ne rade ekstenzije bazirane na ActiveX kontrolama (što je ekstremno retko programersko rešenje u Mozilla svetu), ne rade one koje koriste neke disejblovane funkcije u PaleMoonu (npr. parental control) i ne rade neke koje su specifično zavisne od originalnog koda izvršnog fajla, što je takođe veoma retko. Autor kaže da zna samo tri ekstenzije koje prave probleme (Roboform, Firefox Throttle, Prism For Firefox), ja sam našao i četvrtu (video ekstenzija koja ide uz OrbitDownloader, inače potpuno nepotrebna uz DownloadHelper).

    Nije više tačno ni da instalacija PaleMoona "oštećuje" postojeću Firefox instalaciju, to je važilo nekad. Od verzije 3.6.6 PaleMoon se instalira potpuno nezavisno od Firefoxa, štaviše oba browsera mogu da rade u isto vreme, svako sa svojim podešavanjima i ekstenzijama.

    Portable verzija PaleMoona radi odlično (ja je koristim kao default browser) ali konkretno podešavanje u INI fajlu loadera je prilagođeno korišćenju na USB sticku, za korišćenje u desktop sredini treba izmeniti podešavanja u INI fajlu na odgovarajući način (npr. uključiti browser keš, koji je isljučen jer je zbog sporosti čitanja i upisivanja besmislen na memory sticku).

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za konstruktivne i korisne ispravke i dopune :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Trebalo bi napomenuti još nekoliko stvari... PaleMoon nije namenjen starijim kompjuterima (kako bi se moglo pomisliti ma osnovu tvog teksta), nego baš suprotno. Naime, source kod je potpuno neizmenjen u odnosu na originalni Firefox (sem nekih funkcija koje su isključene: active x, accessibility, parental control...) i optimizacija se najvećim delom zasniva na posebnom načinu kompajliranja.

    PaleMoon je kompajliran tako da koristi preimućstva novih procesora u mnogo većoj meri nego Firefox. Posledica toga je da na starim procesorima (Pentium I-III, Athlon i 32-bit Sempron), na kojima Firefox radi, PaleMoon ne radi (za Athlon XP postoji poseban build za download). Prema autorovim rečima ušteda memorije je neznatna u podnosu na originalni Firefox.

    Pošto PaleMoon donosi velike dobitke u brzini zvršavanja skriptova, njegova preimućstva dolaze do izražaja naročito ako je nakrcan pluginovima (pošto se ogromna većina njih zasniva na izvršavanju skriptova). Prema nekim merenjima je PaleMoon oko 20% brži od Firefoxa u osnovnoj verziji, ali je više od 40% brži od Firefoxa ako oba browsera imaju i hrpu ekstenzija.

    Koga zanimaju detalji, ima ih ovde:

    http://www.palemoon.org/technical.shtml

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam rekao da je PaleMoon dobar za slabije, ne starije kompjutere ;-)

    Inače, do nedavno sam koristio PM na jednom 32-bitnom Sempronu - radio je nešto brže nego FF.

    Na uobičajeno jakim kompjuterima (bilo koji dual-CPU, sa 2GB RAM-a i slično), ja nisam primetio nikakvu razliku.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...