15. 09. 2010.

Chromium browser

www.chromium.org
- Download: chromium.woolyss.com
- Portabl verzija: @ winpenpack.com


Napomena 1: većina rečenog o Chromiumu odnosi se i na Google Chrome.

Chromium je jednostavan, ali veoma moćan Internet brauzer. Odlikuje se svedenim, elegantnim izgledom, kao i odličnom podrškom za brojne nove Internet standarde i tehnologije. Chromium ima podršku za veliki broj ekstenzija, koje dodaju raznovrsne mogućnosti ovom odličnom brauzeru. Pokretanje programa i prikaz web strana su veoma brzi (po tom pitanju, Chromium je u samom vrhu).

Ovaj web brauzer i Google Chrome su "rod rođeni" - Chromium predstavlja open-source projekat, iz koga Google Chrome uzima programski kod, potreban za svoj dalji razvoj (više o odnosu Chromiuma i Chrome-a može se videti u tekstu niže). U tom smislu, Chromium i Chrome su veoma slični. Osnovne razlike su što Chrome ima opciju automatskog ažuriranja (koja ne postoji u Chromiumu), ali i opciju nadgledanja ponašanja korisnika, odn. neku vrstu "špijuniranja" (ni ovo ne postoji u Chromiumu).

Chromium i Chrome imaju još bliskih, relativno poznatih rođaka: sada već "pokojni" Flock (od verzije 3), Comodo Dragon, SRWare Iron i Maxthon (od verzije 3, Maxthon je specifičan slučaj: u normalnom radu koristi WebKit jezgro, dok ne naiđe na sajt koji je optimizovan za Internet Explorer - tada automatski prelazi na IE jezgro "Trident").

Chromium je zasnovan na moćnom jezgru WebKit, koje je zaslužno za brz i precizan prikaz Internet stranica. Osim Chromiuma (i ostalih najbližih "rođaka", kao što je Google Chrome), ovo jezgro koristi i Apple Safari.





Mane i nedostaci Chromiuma/Chrome-a

Za nove korsnike, potrebno je naglasiti da Chromium/Chrome u ovom trenutku ima nekoliko nedostataka (naravno, to su nedostaci s moje tačke gledišta; onome kome ove sitnice ne smetaju, Chromium će biti odličan alat za surfovanje Internetom):

- Nije moguće promeniti ime ili ukloniti "Other bookmarks" folder na Bookmarks baru
- Ne postoji Print preview (pregled pre štampe)
- Ne postoji dugme Print
- Ne postoji mogućnost podešavanja štampe (veličina margina, da li će se odštampati URL i sl)
- Download-bar nema opciju "Auto-hide" nakon završetka preuzimanja
- Ne može da se otvori fajl, bez downloada (Nema opcija Open, samo Save)
- Nije moguće ograničiti veličinu cache-a (CCleaner pomaže u ovom slučaju)
- Chromium se, pod WinXP-om, instalira u C:\Documents and Settings\{korisničko_ime}\Local Settings\Application Data\ bez mogućnosti da se ta neuobičajena lokacija izmeni; pod Win 7, Google Chrome se instalira u C:\Users\{korisničko ime}\AppData\Local\Google\Chrome\Application
- Ne postoji mogućnost prikaza "bookmarks sidebar-a"


Chromium ili Google Chrome?

Informaciju o razlikama između Chromiuma i Google Chroma možete videti na strani posvećenoj Chrome-u:
zoniweb.blogspot.com/2011/09/google-chrome.html

Slični besplatni programi:
- Mozilla Firefox
- Google Chrome
- Maxthon 3
- Opera

1 komentar:

  1. Koristim ga na Ubuntu-u otkad i sam OS, ali pošto sam ga skidao pomoću paket menadžera, pojma nisam imao da postoji i Win verzija.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...