24. 04. 2014.

PCI-Z

www.pci-z.com

Da li je ovo situacija, koja je mnogima poznata: nakon završene instalacije, vidite da drajveri za neke komponente nisu instalirani, ali jednostavno ne znate koje su to komponente? To može da se desi kada, na primer, želite da pomognete prijatelju i da mu reinstalirate Windows nakon gadnog napada virusa. Naravno, moguće je otvoriti kompjuter i videti koje su komponente unutra, ali to nije baš najelegantnije rešenje (a nekada je i teško moguće - npr. ako je u pitanju laptop računar).

U takvim situacijama od ogromne pomoći može da bude mali program kratkog imena: PCI-Z. Njegova namena je da izlista sve priključene PCI komponente, kao i da žutim trouglom sa uzvičnikom označi one koje nisu prepoznate od strane Windowsa, odnosno one čiji drajveri nisu (pravilno) instalirani.

Program je veoma mali, portabl (ne instalira se), a upotreba je veoma jednostavna:
  • nakon pokretanja programa, preporuka je da se ažurira njegova interna baza hardverskih PCI komponenti (Database > Check for update)
  • kada se baza ažurira, biće prikazane sve priključene PCI komponente
  • ukoliko uz neku od njih stoji žuti trougao sa uzvičnikom, drajver za tu komponentu nije instaliran
  • tada je potrebno kliknuti desnim tasterom na tu komponentu, pa izabrati opciju "Search for drivers"

Ovo ne znači da će PCI-Z odmah naći odgovarajući drajver, ali će svakako znatno skratiti proces traženja, pa je zato obavezna alatka u svakoj kolekciji korisnog softvera.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...