31. 05. 2010.

YU konverzije

Moćni makro dodatak za Microsoft Word (2000, XP, 2003, 2007, 2010), koji omogućava brzo i jednostavno ćirilično-latinično "konvertovanje" teksta. Moguća je konverzija celog teksta, samo selektovanog dela ili svega osim selektovanog dela. Takođe, moguće je konvertovati stare YUscii tekstove u neki moderniji kodni raspored (npr. Unicode).

Ovaj dodatak se može preuzeti odavde.



Instalacija je jednostavna: otvori se fajl YU_konverzije.doc, pa se označe dva "checkbox-a" na dnu otvorene strane i klikne se dugme "Install".

Nakon toga, Word dobija još jedan toolbar (Add-ins) u kome se nalaze dugmići za konverziju teksta.


Napomena: ukoliko instalacija nije moguća zbog sigurnosnih podešavanja Word-a, onda je potrebno isključiti kontrolu makroa. U Wordu 2007 to se radi klikom na "Office" dugme (veliko okruglo dugme u gornjem levom uglu), zatim se pritisne dugme "Word Options", a onda se podesi kao na sledećoj slici:


Za Word 2010, do prozora sa prethodne slike, dolazi se klikom na dugme FILE > Options. Dalje ide kao na slici za Word 2007.

U Wordu 2003 makroi se isključuju ovako:
Tools > Options > Macro Security > Security Level

*****

Novija i znatno moćnija (ali i nešto komplikovanija) varijanta ovog korisnog dodatka (YuCirLat '08) može se preuzeti sa sajta praktikum.rs, gde se nalaze i slični konvertori za Excel (YuConvExcel za Excel 2007/2010) i PowerPoint (pptYuConv - provereno radi i u PPT 2007), kao i brojni drugi zanimljivi programi.

Slični besplatni programi:
- OOoTranslit (za OpenOffice.org)

Broj komentara: 10:

  1. Хвала, ово ми је стварно требало ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Drago mi je da si našao nešto korisno ovde, Stefane :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovako nesto od Zonija nisam ocekivao. Svaka cast!!! :D

    OdgovoriIzbriši
  4. najjača stranica

    OdgovoriIzbriši
  5. ne mogu da oznacim ni jedan check box, sta da radim?

    OdgovoriIzbriši
  6. Mihailo, pročitaj tekst do kraja - tamo piše kako se isključuje kontrola makroa! Kad to isključiš, trebalo bi da dobiješ mogućnost označavanja tih boxova.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala ljudi, ovo čudo iz 1997 radi i dan danas u Office 2013 što je za današnje pojmove razvoja softvera stvarno retkost,ž
    a pritom jebavam se već nekoliko dana sa onim govnetom TranslitGT, prvo nije hteo da ga instalira uopšte, a drugo i ranije kada mi je radio trebalo mu je 100 godina da konvertuje slova

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...